Методичні розробки


Гриневич Людмила Миколаївна

Майстер виробничого навчання

 I категорії

Державний навчальний заклад

« Малинський професійний ліцей»

 

 МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

 майстер-класу « Приготування імбирного печива»

 

План заходу

 

Тема: «Приготування імбирного печива»

Мета заходу

Навчальна:

Познайомити присутніх з технологією приготування імбирного тіста та виробів з нього

Розвиваюча:

Розвивати практичні уміння  та навики по приготуванню імбирного печива

Виховна:

Виховувати любов до професії, працелюбність.

Матеріальне забезпечення:

Сировина: Борошно, яйця,цукор, вершкове масло, мед, сода харчова, імбир, кардамон, кориця

Інструменти: Ложки, качалки, вирубки для тіста

Посуд: Ємкість для замішування тіста, листи для випікання, ваза для подачі

 

Завдання майстер – класу:

-         передача авторського досвіду, та сприяння в освоєнні і трансформації його провідних ідей в практичну діяльність здобувачів освіти;

 

-         розвивати  професійну самостійність та пізнавальну активність:

-         формування художніх та естетичних смаків;

 

Очікувані результати майстер-класу:

       висока ефективність навчальної діяльності;

       ознайомлення із сучасними виробничими технологіями;

       забезпечення сучасними матеріалами, інструментами;

       впровадження сучасних виробничих та педагогічних технологій в навчально-виробничий процес.

Місце проведення: навчальна лабораторія кухарів ДНЗ «Малинський професійний ліцей»

Термін виконання:  30 хвилин

 

Хід майстер – класу

 

Методика проведення майстер – класу

Вступне слово майстра виробничого навчання:

Доброго дня шановні здобувачі освіти та колеги. Сьогодні ми проведемо майстер-клас для інклюзивних дітей на тему: «Приготування імбирного печива».

Рецепт цієї випічки вже протягом довгого часу є досить популярним в західних країнах. В Україні такі солодощі теж з кожним роком стають все більш затребуваними.

Популярність таких пряників, крім оригінального смаку, пояснюється тим, що їх невід’ємною частиною є яскравий розпис глазур’ю. Тож під час майстер–класу звернемо увагу на правила користування кондитерським  мішком та правилами малювання глазур’ю по кондитерських виробах, тому  будемо вмикати  художню фантазію.

Особливістю рецепта є те, що печиво виходить добре навіть у тих, хто вперше береться готувати імбирне печиво вдома.

Незважаючи на те, що справа це досить тривала і трудомістка, сам процес є творчим і буквально затягує. Здобувачі професії та гості з великим захопленням прикрашали своє чарівне печиво: це  миколайчики, зірочки, сердечка,квіточки,сніжинки та інше.

Формування нових знань

Я запрошую всіх бажаючих в цікаву, захоплюючу дивовижну подорож по приготуванню імбирного тіста. Наша ціль: оволодіти та закріпити професійно-практичні навики; оволодіти майстерністю замішування тіста, вирізання спеціальними вирубками різних фігурок з тіста, випікання виробів та оздоблення печива глазур’ю.

імбірне печиво смачне

 

ЗМІСТ МАЙСТЕР-КЛАСУ

1.     Підготовчий етап

Майстер в-н: Для проведення майстер-класу ми організуємо робоче місце. Для приготування тіста ми використовуємо  інструменти та посуд, продукти для тіста які заздалегідь підготовлені. Особливу увагу приділяємо безпеці праці при  приготуванні тіста та при виготовленні імбирного печива,  для цього ми ознайомлюємось з інструкційною карткою:

 

№з\п

Інструкційна картка

Правила безпечної роботи при приготуванні тіста та виробів

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III

1.1.Отримати від майстра виробничого навчання завдання, викладене в інструкційній карті, на виконання робіт

1.2.Одягти спецодяг та змінне взуття

1.3.Зняти обручки та різні прикраси

1.4.Первірити стан і відповідність вимогам безпеки робочого місця та підходів до нього

1.5. Підготувати необхідні інвентар та інструменти та перевірити його справність

Вимоги безпеки під час роботи

2.1. Під час виконання роботи здобувач освіти зобов’язаний виконувати вимоги безпеки що передбачені інструкціями з охорони праці для конкретного обладнання

2.2.Дотримуватись правил безпеки при користуванні жаровими шафами

2.3. Користуватись прихватками при випіканні виробів

 Вимоги безпеки після  закінчення роботи

3.1 Після закінчення роботи потрібно прибрати робоче місце, помити та поскладати інструменти та інвентар

3.2 Зміна санітарного одягу та взуття

 

Для приготування імбирного тіста вам знадобляться такі інгредієнти:

• хороше вершкове масло з 82,5% жирності – 100 г;

• курячі яйця – 1 шт.;

• борошно просіяне – 200 г;

• мед – 3 чайні ложки;

• сода харчова (без гірки) – приблизно 1,5 ч. л.;

• імбир – 2 чайні ложки;

• кардамон – 1 чайна ложка;

• чайна ложка кориці.

Замішуємо тісто

 

 ingredients

 

1. Змішуємо молоті імбир, корицю, гвоздику. Якщо якісь прянощі у вас у немолотому вигляді, їх можна подрібнити у кавомолці чи ступці.

2. Додаємо дрібку солі і перемішуємо повторно. Не переживайте, що тісто стане солоним - сіль виступає натуральним підсилювачем смаку, а у тісті практично невідчутна.

3. Просіюємо борошно і додаємо в нього прянощі, за бажанням можна додати какао, щоб пряники були темнішими. Можна замішувати 2 порції тіста, в одну додавати какао, а в іншу - ні. 

4. В окремому посуді розтираємо вершкове масло і цукрову пудру 

5. У масляну суміш додаємо яйце, а також мед. Бажано, щоб мед був рідкої консистенції, тож, якщо він у вас густий, варто його трошки підігріти на водяній бані або у мікрохвильовці. Ще раз перемішуємо суміш міксером.

6. У цю масу додаємо муку та соду, знову перемішуємо - можна міксером, можна дерев'яною лопаткою, можна руками.

Тісто повинно вийтит м'яким і трохи липким, хай це не здається вам дивним. Загорніть тісто у харчову плівку і відставте його у холодильник на кілька годин. Після цього тісто набуде форму і працювати з ним буде дуже легко і зручно.

7. Через зазначений час дістаємо тісто з холодильника і розділюємо на 2 рівні частини. 1 ставимо назад у холодильник, а іншу розкатуємо на листі пергаменту або силіконовому коврику  за допомогою дерев'яної скалки. Можна це робити також на столі, попередньо притрусивши його і скалку борошном, проте, сформувавши пряники на силіконовому коврику, їх можна буде зразу на ньому і випікати, оскільки перенести м'яке тісто на пательню, не пошкодивши його форму, досить важко.

Оскільки тісто при випіканні трохи підніметься, розкатувати його слід тонко - до 1-2 мм, якщо любите хрусте печиво. Якщо ж надаєте перевагу м'яким пряникам, зупиніться на товщині 5 мм. 

8. За допомогою спеціальних формочок вирізаємо фігурки. Бажано не розміщувати їх дуже близько одна до одної, оскільки при випіканні вони виростуть і можуть злипнутися між собою. Все зайве тісто тимчасово відкладаємо в холодильник. 

9. Випікати наші пряники будемо при температурі 180 градусів протягом 5-6 хвилин. Час може змінюватися в залежності від товщини тіста, а також індивідуальних особливостей вашої духовки. Доки випікається перша партія пряників, готуємо фігурки для наступної.

Зверніть увагу, що одразу після випікання пряники м'які і еластичні, проте, охолонувши, вони стануть твердими і хрусткими. Тому важливо під час охолодження тримати готові пряники на рівній поверхні, щоб уникнути деформації фігурок. 

Для приготування айсінгу (білково-цукрової глазурі) нам знадобляться: 

·         1 білок

·         200 грам цукрової пудри (можна зменшити до 150 грам)

·         кілька крапель лимонного соку

1. Акуратно відділяємо білок від жовтка. 

2. Збиваємо білок міксером на невеликій швидкості або вінчиком до тих пір, доки білок не стане однорідною білою масою. 

3. У збитий білок додаємо просіяну цукрову пудру і знову ретельно все перемішуємо.

4. Додаємо кілька крапель лимонного соку, щоб глазур стала блискучою, схожою на сніг, а також не була такою приторно солодкою.

Зверніть увагу, що, якщо додати трохи харчових барвників, можна отримати кольорову глазур для розмальовки пряників. 

5. Для розмальовки можна використати кондитерські мішки або ж звичайні пакети, з якими вам буде зручно працювати. 

step11 step13

Кожен хоче щоб його витвір  був кращим. Та у всякій справі завжди є активніші та здібніші.

імбирні пряникиОтже, якщо ви хочете здивувати своїх близьких, або гостей смачною, оригінальною і яскравою випічкою, то спробуйте приготувати  імбирні пряники.

 Вам сподобається.

 

Корисні поради

За цим рецептом пряники вдадуться навіть у початківців і маленьких кулінарів, головне - використовувати якісні продукти: вершкове масло, борошно та слідувати технології і пропорціям.

Зберігати готові пряники можна у пластиковому контейнері.

Цей рецепт ідеально підходить для приготування разом з дітьми: вони будуть щасливі, якщо їм довірять головні функції - вирізання пряників та прикрашання їх глазуррю.

Успіхів вам і натхнення, хай у вас все вдасться!

 


Комментарии